Ce trebuie sa fac pentru a avea gingii sanatoase?
* Nu fac compromisuri în ceea ce privește igiena orală: respect cele două sedinte de periaj dentar, dimineața și seara, completate de utilizarea aței dentare și clătirea cu apă de gură.
* Mă adresez de urgență medicului stomatolog și programez o vizită în cabinetul dentar dacă observ următoarele semne de îmbolnăvire gingivală: gingiile devin roșii, umflate, sunt sensibile și dor la masticație sau periaj, sângerează abundent la… efectuarea periajului sau utilizarea aței dentare. De multe ori, pacienții care au gingiile inflamate caută să evite acele zone în timpul periajului lăsând placa să se dezvolte și agravând situația.
* Am grija la ceea ce consum: evit alimentele fas-fooduri și dulciurile. Alimetele dulci este de preferat să se consume după masă și nu în afara meselor pentru a putea controla placa dentară formată. La sfârșitul unei mese aleg să consum un fruct crud care să stimuleze secreția salivară și fluxul sanguin gingival sau să mestec o gumă fără zahar care să ridice ph-ul oral.
* Renunț la fumat pentru că vreau să am gingii și dinți sănătoși, un zâmbet frumos și atrăgător, vreau să fiu un exemplu de sănătate! Nu există nu pot ci doar nu vreau, așa că doar stabilind că vreau să abandonez fumatul jumătate din muncă am realizat deja.
* Incerc sa efectuez controale medicale periodice ( cel puțin de 2 ori pe an) chiar și în absența unor probleme de sănătate notabile. Medicul poate observa, spre exemplu, depunerile de tartru care sunt mai greu de depistat atunci când nu sunt în cantități mari și îmi poate recomanda un detartraj si un periaj profesional.
* Folosesc o dată pe zi un stimulator gingival( sau dusurile bucale), ușor de procurat de la orice farmacie, sau ca alternativă, îmi masez gingiile cu buricele degetelor, ușor, cu presiuni blânde, fără să apăs cu unghiile pentru a evita rănirea gingiei.