Majoritatea pacientilor ma intreaba ce pasta de dinti ar trebui sa foloseasca. Raspunsul e destul de simplu: cea care vi se potriveste. Exista o multitudine de paste de dinti fiecare continand anumite substante active pentru diferite afectiuni:
– Paste de dinti cu efect de albire : Acestea de fapt nu albesc dintii, ci doar indeparteaza petele colorate de pe suprafata lor, prin intermediul particulelor abrazive pe care le contin (oxizi de siliciu, titan sau aluminiu. Trebuie stiut totusi agentii abrazivi au si un efect nedorit, acela de iritare a tesuturilor moi, gingivale si de aparitie a hipersensibilitatii dentare, prin abrazia smaltului si expunerea terminatiilor nervoase din dentina. Din acest motiv recomand limitarea utilizarii acestei paste de dinti maxim o saptamana pe luna.
-Paste de dinti care reduc depunerea de tartru dentar: Efectul acestora se datoreaza pirofosfatilor, substante ce incetinesc calcificarea placii bacteriene, permitand astfel eliminarea ei prin periaj inainte de a se mineraliza si a se transforma in tartru. Acest tip de pasta de dinti este indicata pentru persoanele care au o predispozitie de depunere a tartrului dentar.
– Paste de dinti pentru dinti sensibili( Sensodyne, Elgydium): In cazul in care smaltul dintelui este uzat sau radacina sa expusa in urma unei retractii gingivale, dentina plina de terminatii nervoase este expusa in cavitatea orala, putand aparea sensibilitate dureroasa la contactul dintilor cu alimente calde/reci, dulci/acre sau la atingerea cu periuta de dinti. Agentii desensibilizanti de tipul fluorurii de sodiu, citratului de strontiu sau nitratului de potasiu sigileaza tubulii dentinari si blocheaza astfel transmiterea stimulilor catre terminatiile nervoase.
– Paste de dinti cu extrase din plante ( Parodontax) :printre putinele paste de dinti ce nu contin detergenti. Dimpotriva, ea contine sare de mare, bicarbonat de sodiu in concentratie de 67% si sase extracte din plante: uleiul de menta si cel de salvie, musetelul, echinacea, smirna si ratania, care au fiecare un rol bine stabilit in procesul de prevenire si tratare a afectiunilor gingivale.
– Paste de dinti pentru gingii inflamate ( Lakalut , Blend- a- med): paste ce contin triclosan sau lactat de aluminiu cu actiune astringenta si antiiflamatorie
-Paste de dinti impotriva eroziunilor dentare ( Pro Namel, Sensodyne): suntpersoane care au un pH oral mai acid, ce predispune la demineralizarea tesuturilor dentare. Pentru acestea recomand pastele de dinti cu continut de bicarbonat de sodiu, care alcalinizeaza mediul oral si este totodata agentul cel mai putin abraziv din pastele de dinti.
Daca ai o problema dentara si pasta de dinti care ar fi recomandata pentru tine nu isi face efectul dorit, iti recomand o vizita la medicul tau stomatolog. Oricat de buna si de scumpa este o pasta de dinti, ea nu poate inlocui tratamentul stomatologic.
Si nu uita, periajul corect se face dupa fiecare masa, timp de trei minute!